CERN Projektu aktualitātes

CERN 1Latvijas zinātnes sadarbība ar Eiropas Kodolpētījumu organizāciju (CERN) ir jāpaplašina, izmantojot visas sadarbības iespējas, tādēļ Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) rosinās Ministru kabinetu lemt par pilntiesīgu CERN dalībvalsts statusu, šādu iniciatīvu CERN nedēļas Latvijā atklāšanā pauda izglītības un zinātnes ministrs, profesors Kārlis Šadurskis.

Latvijas Republikas valdības un CERN līgumu par zinātnisko un tehnisko sadarbību augstas enerģijas daļiņu fizikā izglītības un zinātnes ministrs un CERN ģenerāldirektore Fabiola Gianotti Ženēvā (Šveice) parakstīja pērn.

Parakstītais līgums ar CERN paver jaunas un plašākas iespējas Latvijas zinātniekiem, akadēmiskajai videi un studentiem iekļauties vienā no vadošajām zinātnes organizācijām pasaulē, uzsver Šadurskis. “Nākamais solis ir kļūt par CERN asociēto un secīgi par pilntiesīgu dalībvalsti, lai Latvijas zinātnieku, augstskolu un pētniecības institūtu iesaiste un sadarbība kļūtu vēl ciešāka,” saka Šadurskis. Ministrs pauž gandarījumu, ka ir izdevies īstenot ieceri, kura tika apspriesta vizītes laikā Ženēvā Latvijā organizēt CERN rīkotu izstādi un lekciju ciklus, kas plašākai publikai dotu iespēju vairāk izprast CERN pētniecības virzienus, to ietekmi un saskarsmi ar sabiedrības ikdienas dzīvi.

Tikšanās laikā ar CERN delegāciju ministrs aicināja nākamgad, Latvijas simtgades ietvaros rīkot nozīmīgu CERN izstādi.

Tuvinot Latviju Eiropas Kodolpētniecības centram, Rīgas Tehniskā universitāte kopā ar CERN un Izglītības un zinātnes ministriju no 22. līdz 26. maijam rīko vērienīgu pasākumu – CERN nedēļu Latvijā. Šajā nedēļā Rīgā ieradīsies CERN amatpersonas un zinātnieki, kuri tiksies ar RTU vadību, izglītības un zinātnes ministru, ārlietu ministru, kā arī Saeimas deputātiem, apspriežot potenciālo Latvijas dalību CERN.
Plašāka informācija par CERN nedēļu:http://www.rtu.lv/lv/zinatne/zinatniskie-pasakumi/cern-nedela


CERN ir pasaules vadošā organizācija fizikas zinātnes attīstībā un jaunu atklājumu veikšanā. Tā ir Lielā hadronu pretkūļu paātrinātāja mājvieta. Lielā hadronu paātrinātāja galvenā tuneļa garums ir 26,7 kilometri, un tas izbūvēts apmēram 100 metru dziļumā Francijas un Šveices teritorijā.

Plašāk par CERN: www.cern.ch