Jaunumi

2020. gada 19. martā valdība ir atbalstījusi Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) iniciatīvu par 5000 viedierīču dāvinājumu skolēniem, tomēr ministrijā pieļauj, ka skolēnu, kam nepieciešams atbalsts, varētu būt vairāk. IZM aicina pašvaldības aktīvāk iesaistīties šajā procesā, nodrošinot skolas un izglītojamā gatavību attālināto mācību procesā.

Saskaņā ar IZM veikto pamata un vidējās vispārējās izglītības iestāžu aptauju, Latvijā ir aptuveni 3% jeb 5000 skolēnu, kuriem mājās nav ne datora, ne viedtālruņa ar interneta pieslēgumu, kas nozīmē, ka šie skolēni nevar pilnvērtīgi piedalīties attālināto mācību procesā. Lai šo problēmu operatīvi risinātu, pamatojoties uz aptaujas datiem, IZM uzrunāja telekomunikācijas un sakaru nozares uzņēmumus.

Atbilstoši valdības lēmumam skolēni saņems 2266 mobilo pakalpojumu operatora “Latvijas Mobilais telefons” un 3000 uzņēmuma “BITE Latvija” piegādātās viedierīces – planšetes un viedtālruņus. Plānots, ka planšetes saņems 1.–5. klašu skolēni, bet viedtālruņus – 6.–12. klašu skolēni. Abi operatori nodrošinās šīm iekārtām arī bezmaksas zvanu un interneta pieslēgumu. Izmaksas tiek segtas no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem un IZM budžeta. Jāpiebilst, ka daļu no viedierīcēm uzņēmumi dāvina, jo vienas viedierīces izmaksas vidēji ir 120 eiro.

Pēc iekārtu iegādes un dāvinājuma pieņemšanas tās plānots nodot bez atlīdzības pašvaldību un skolu īpašumā (atbilstoši veiktās aptaujas rezultātiem), plānojot, ka jau nākamās nedēļas beigās tās nonāk pie skolēniem.

Savukārt mobilais operators “Tele 2” vēstulē ministrijai paudis gatavību nodrošināt bezlimita mobilā interneta piešķiršanu saviem klientiem, lai mācības varētu sekmīgi noritēt attālināti.

Iespējams, ka nepieciešamība pēc viedierīcēm, sākoties attālinātajam mācību procesam, var pieaugt. IZM aicina pašvaldības iesaistīties šī jautājuma risināšanā, savukārt IZM sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru un projektu Skola2030 ekspertiem pamatuzmanību šobrīd velta satura un metodisko ieteikumu piedāvājumam.

Papildinformācija par aptauju:

Vecumposmā no 1.līdz 5. klasei bērnu, kuriem nav nekādu viedierīču, ir nedaudz vairāk par 3000 jeb 3,6% no kopējā skaita, 6.–9. klasē – gandrīz 2000 jeb 2,8% no kopējā skaita, bet vecumā no 10.–12. klasei – 361 jeb 1,22% no kopējā skolēnu skaita.

Aptaujas dati liecina, ka skolās, kurās bērnu skaits ir mazāks par 100 skolēniem, viedierīču trūkums ir procentuāli lielāks – to trūkst vidēji ap 4,5% skolēnu, savukārt vidēji valstī tie ir 2,9%.

Līdz 2020. gada 17. martam (ieskaitot) no 702 pamata un vidējās vispārējās izglītības iestādēm aptaujā piedalījās un datus aptaujas anketā sniedza 625 izglītības iestādes (89,03% no kopējā skaita).