Jaunumi
Starptautiskie eksperti piedāvās risinājumus cilvēkkapitāla attīstībai pētniecībā un inovācijās Latvijā

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) 2020. gada 19. martā plkst. 11.30 aicina iepazīties ar pētījuma rezultātiem par cilvēkkapitāla attīstību pētniecībā un inovācijās (P&I) Latvijā. Pasākumu atklās Eiropas Komisijas Zinātnes un inovāciju ģenerālsekretāra vietniece Signe Ratso.

Prezentācija notiks IZM Lielajā zālē Vaļņu ielā 2. Iepriekšēja pieteikšanās ir obligāta, jo vietu skaits ir ierobežots. 

Reģistrācija

Dienas kārtība.

Cilvēkkapitāla attīstība P&I jomā ir viens no svarīgākajiem nosacījumiem Latvijas tautsaimniecības virzībai uz zināšanu ekonomiku ar augstāku pievienoto vērtību, kā arī valsts pētniecības un inovāciju kapacitātes stiprināšanai un produktivitātes paaugstināšanai.

Pētījums IZM uzdevumā ir veikts 2019. gada rudenī, kad Eiropas Komisijas Politikas atbalsta vienības (Policy Support Facility) izveidotā ekspertu komanda izvērtēja Latvijas cilvēkkapitāla attīstības politiku P&I un sagatavoja rekomendācijas tās uzlabošanai.

Latvijas cilvēkkapitāla attīstības politikas P&I izvērtējuma mērķis:

izvērtēt Latvijas politiku, kas vērsta uz talantu piesaisti un noturēšanu zinātniski un tehnoloģiski orientētās karjerās, attīstot to prasmes un produktivitāti; 

izvērtēt Latvijas politiku cilvēkkapitāla attīstībai P&I un piesaistei komercsektorā;

sniegt rekomendācijas, kā ar efektīvāku finansējuma izlietojumu uzlabot cilvēkkapitāla attīstību P&I.

Starptautisko ekspertu komanda divu vizīšu laikā (2019. gada 4.–6. septembrī un 20.–22. novembrī) tikās ar Latvijas likumdevējiem un augsta līmeņa politikas veidotājiem, vadošajiem tautsaimniecības nozaru, zinātnisko institūtu, universitāšu un pētniecības organizāciju pārstāvjiem, lai pārrunātu to redzējumu par cilvēkkapitāla attīstību P&I un to lomu Latvijas ekonomikas izaugsmē. Pēc datu apkopošanas un informācijas analīzes ir tapis gala ziņojums un rekomendācijas, kuras visas iesaistītās puses aicinātas apspriest pētījuma rezultātu prezentācijā.

Papildu informācija:

Eiropas Komisija 2015. gadā ir izveidojusi Politikas atbalsta vienību (Policy Support Facility), lai palīdzētu ES dalībvalstīm labāk izstrādāt, ieviest un novērtēt pētniecības un inovāciju politiku. Politikas atbalsta vienība nodrošina uz pierādījumiem balstītu augsta līmeņa ekspertīzi, piesaistot labākos nozares ekspertus Eiropā. Tā piedāvā nacionālo pētniecības un inovāciju sistēmu izvērtējumu, apmācības iespējas un atbalstu valstu nacionālās pētniecības un inovāciju politikas izstrādei. 2017. gadā EK Politikas atbalsta vienība veica Latvijas pētniecības finansēšanas sistēmas izvērtējumu.