ES fondi
Izsludināta atklātā projektu iesniegumu atlase studiju programmu uzlabošanai

Valsts un privātās augstākās izglītības iestādes*, kas vēlas piedalīties jaunu studiju programmu izstrādē un ir iesniegušas studiju programmu attīstības un konsolidācijas plānus, līdz š.g.  29.oktobrim Centrālajā finanšu un līgumu aģentūrā var iesniegt projektus augstākās izglītības programmas “Samazināt studiju programmu fragmentāciju un stiprināt resursu koplietošanu”** otrajai projektu atlases kārtai.

Kopējais pieejamais finansējums programmas otrās kārtas īstenošanai ir 7,1 milj. euro, ko veido Eiropas Sociālā fonda finansējums 6,1 milj.euro un valsts budžeta līdzfinansējums 1 milj. euro apmērā. Finansējums paredzēts jaunu ES valodās īstenotu studiju programmu un kopīgo doktorantūras studiju programmu izstrādei, licencēšanai, programmu aprobācijai un starptautiskai akreditācijai.

Latvijā patlaban ir novērojama augstākās izglītības studiju programmu pārlieka dublēšanās un fragmentācija, ko apliecina studējošo skaitam un tā dinamikai neatbilstoši liels studiju programmu skaits. Lai veicinātu augstskolu starptautisko konkurētspēju un prestižu, ES struktūrfondu programmas ietvaros tiks pārskatīts studiju satura piedāvājums un studiju programmu apvienošanas rezultātā izveidotas jaunas, spēcīgas un starptautiski konkurētspējīgas programmas, savukārt pārklājošos un dublējošos programmu skaits tiks samazināts.
Apvienojot augstskolu resursus, plānots izveidot 10 kopīgas starpaugstskolu doktorantūras studiju programmas, kas ļaus vienai augstskolai noteiktu studiju programmu ietvaros izmantot citas augstākās izglītības institūcijas infrastruktūru un cilvēkresursus. Tādējādi tiks efektīvi izmantoti augstskolu resursi, veicināta studentu un mācībspēku sadarbība, zināšanu un pieredzes apmaiņa, pilnveidojot studiju procesu kopumā.
Šobrīd Latvijā ir nepietiekošs studiju programmu piedāvājums ES valodās, kas nav latviešu valoda, un tas rada šķēršļus augstākās izglītības institūciju starptautiskajai konkurētspējai, tostarp, kavē izcilu ārvalstu mācībspēku piesaisti. Studiju kvalitāte un starptautiska vide ir viens no iemesliem, kāpēc Latvijas studenti nereti izvēlas turpināt mācības augstākajās izglītības iestādēs ārvalstīs. Struktūrfondu programmas ietvaros tiks izveidotas 62 jaunas studiju programmas ES valodās, kas nav latviešu valoda, veicinot augstākās izglītības starptautisko sadarbību un eksportspēju.
Lai pretendētu uz ES fondu finansējumu jaunu studiju programmu izstrādei, augstākās izglītības institūcijām Izglītības un zinātnes ministrijā bija jāiesniedz studiju programmu attīstības un konsolidācijas plāni.

* Izņemot valsts dibinātas augstskolas aģentūras – koledžas
* Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 8.2.1. specifiskā atbalsta mērķa "Samazināt studiju programmu fragmentāciju un stiprināt resursu koplietošanu" pirmās un otrās projektu iesniegumu atlases kārtas īstenošanas noteikumi

.