Augstskolu reforma
izglītība

31. maijā valdība apstiprināja Ministru kabineta (MK) virzītos kandidātus divu lietišķo zinātņu universitāšu padomēs, kuru sastāvu atbilstoši Augstskolu likumam veido septiņi locekļi.  Daugavpils Universitātes padomi papildinās Jolanta Vjakse, bet Liepājas Universitātes padomei pievienosies Gatis Ginters. Līdz ar to ir noslēdzies Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) padotībā esošo deviņu valsts augstskolu padomes locekļu amatu atlases un apstiprināšanas process, un padomes sāk darbu pilnā sastāvā.

Daugavpils Universitātes padomi veido Valsts prezidenta virzītais pārstāvis Toms Torims, augstskolas Senāta virzītie pārstāvji Rita Baltere, Jānis Kudiņš, Uldis Valainis un trīs sabiedrības pārstāvji, kurus izvirza MK: Jolanta Vjakse un iepriekš MK apstiprinātie Vita Balode-Andrūsa un Māris Bozovičs.

Jolanta Vjakse ir Vidzemes attīstības aģentūras direktore un Latvijas Darba devēju konfederācijas eksperte reģionālās attīstības jautājumos. J.Vjakse  darbojusies dažādos Latvijas un starptautiskās sadarbības projektos uzņēmējdarbības attīstīšanas, izglītības vides jautājumu uzlabošanas jomās. Strādā kā vieslektore Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Ekonomikas un sabiedrības vadības fakultātē. LLU ieguvusi arī ekonomikas maģistra grādu reģionālās ekonomikas un plānošanas jautājumos un pārtikas tehnologa- inženiera diplomu.

Liepājas Universitātes padomi veido Valsts prezidenta virzītais pārstāvis Andris Grafs,  universitātes senāta virzītie padomes locekļi Zanda Gūtmane, Pāvels Jurs, Kristīne Niedre-Lathere, MK apstiprinātie: Gatis Ginters, Salvis Roga un Vilnis Vitkovskis.

Gatis Ginters vadījis Latvijas Investīciju attīstības aģentūru Norvēģijā un Liepājas Speciālās Ekonomiskās Zonas (LSEZ) pārvaldes Biznesa attīstības un Marketinga nodaļu, darbojies Liepājas Valsts tehnikuma konventā un citās organizācijās. G.Ginters ir “Norplast Liepāja”, LSEZ AS, valdes loceklis, ieguvis  maģistra  grādu ekonomikā LLU, studējis Starptautiskajā Jūras transporta akadēmijā Nīderlandē un ieguvis bakalaura grādu Latvijas Jūras akadēmijā.

Augstskolu likums paredz, ka MK virzītie augstskolas padomes locekļi ir sabiedrības vai industriju pārstāvji, kuri nav profesionāli saistīti ar darbu augstskolā, bet kuru klātbūtne ļauj augstskolām elastīgāk reaģēt uz ārējām izmaiņām un paplašināt stratēģisko redzējumu, lai veidotu mūsdienīgu, efektīvi pārvaldītu augstākās izglītības procesu, kas balstīts zinātnē un pētniecībā, ir starptautiski konkurētspējīgs un stimulē valsts ekonomisko attīstību. Šo pārstāvju ievēlēšana notiek saskaņā ar Ministru kabineta apstiprinātiem noteikumiem, kas garantē procesa caurspīdīgumu un politisko neitralitāti.

IZM pārraudzībā esošo valsts augstskolu padomju sastāvs: 

AUGSTSKOLA

LOCEKĻU SKAITS PADOMĒ

MK APSTIPRINĀTIE PĀRSTĀVJI

VALSTS PREZIDENTA VIRZĪTAIS PĀRSTĀVIS

SENĀTA VIRZĪTIE

PĀRSTĀVJI

LATVIJAS UNIVERSITĀTE

11

Baiba Apine,

Mārtiņš Brencis,

Ivars Kalviņš,

Raimonds Lapiņš

Mārīte Seile

Valters Ščerbinskis

Kristaps Zariņš, Mārcis Auziņš, 

Dace Bula, 

Inna Šteinbuka, 

Aiva Staņēviča 

RĪGAS TEHNISKĀ UNIVERSITĀTE

11

Neils Kalniņš,

Sanda Liepiņa,

Gary B. Marquis,

Rik De Doncker,

Andris Vanags

Andris Ambainis

Jānis Braunfelds, Jānis Ločs,

Jurģis Poriņš,

Jānis Grabis,

Anita Straujuma

BANKU AUGSTSKOLA

5

Ansis Grasmanis,

Rasmuss Pētersons

Mārtiņš Bičevskis

Jānis Strautmanis, Andris Nātriņš

VENTSPILS AUGSTSKOLA

5

Raimonds Vējonis,

Reinis Āzis

Kristaps Klauss

Jānis Vītoliņš,

Gaļina Hiļķeviča

LIEPĀJAS UNIVERSITĀTE

7

Vilnis Vitkovskis,

Salvis Roga,

Gatis Ginters

Andris Grafs

Zanda Gūtmane, Pāvels Jurs, Kristīne Niedre-Lathere

DAUGAVPILS UNIVERSITĀTE

7

Vita Balode-Andrūsa,

Māris Bozovičs,

Jolanta Vjakse

Toms Torims

Rita Baltere,

Jānis Kudiņš,

Uldis Valainis

VIDZEMES AUGSTSKOLA

5

Dace Ljusa,

Andris Puriņš

Arnis Sauka

Inese Ebele,

Gatis Krūmiņš

RĒZEKNES TEHNOLOĢIJU AKADĒMIJA

5

Kristīne Brangule-Vlagsma,

Voldemārs Brēdiķis

Jānis Priede

Inese Novika,

Irēna Beinaroviča-Litvinova

LATVIJAS SPORTA PEDAGOĢIJAS AKADĒMIJA

5

Kaspars Rožkalns,

Dace Kārkle

Sandra Rozenštoka

Daina Krauksta,

Andris Rudzītis

Augstskolu padomes ir jauna augstskolu iekšējās pārvaldības institūcija, kas tiek veidota  saskaņā ar izmaiņām Augstskolu likumā, kuras 2021.  gada jūnijā apstiprināja Saeima. Augstskolas padome ir  koleģiāla augstākā lēmējinstitūcija, kas atbildīga par augstskolas ilgtspējīgu attīstību, stratēģisko un finanšu uzraudzību. Padomei jānodrošina arī valsts augstskolas darbība atbilstoši tās attīstības stratēģijā noteiktajiem mērķiem.

Papildu informācija: https://www.izm.gov.lv/lv/augstskolu-reforma