Izglītība Sports Zinātne
IZM budžets 2023

Otrdien, 2023. gada 7. februārī, valdība atbalstīja likumprojektu “Par valsts budžetu 2023. gadam un budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025. gadam”. Par vidēja termiņa budžeta politikas prioritārajiem attīstības virzieniem noteikta drošība, izglītība (ieskaitot zinātni), enerģētika, konkurētspēja, dzīves kvalitāte, cilvēka un sabiedrības veselība.

Izglītības un zinātnes ministrijai un mērķdotācijām pašvaldībām  veicamajiem pasākumiem 2023. gadā palielinājums ir vairāk nekā 180,4 miljonu eiro apmērā, nodrošinot pedagogu algu paaugstināšanu, veicinot augstākās izglītības izcilību, kā arī zinātnes un pētniecības jaudas palielināšanu ekonomikas transformācijai.

2023. gadā IZM budžeta ieņēmumi plānoti 493,1 milj.  eiro (salīdzinājumā ar 2022. gada plānoto pieaugums ir 16,0%), bet izdevumi – 502,5 milj. eiro apmērā (pieaugums  23,5%).

Mērķdotācijām pašvaldībām ministrijas administrētajās programmās ieņēmumi un izdevumi plānoti 514,2 milj. eiro apmērā (salīdzinājumā ar 2022. gada plānoto pieaugums ir  19,8%). 397 milj. eiro plānoti pašvaldību pamata un vispārējās vidējās izglītības iestāžu, pašvaldību speciālās izglītības iestāžu, pašvaldību profesionālās izglītības iestāžu un daļējai interešu izglītības programmu pedagogu darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām. 61,9 milj. eiro tiks novirzīti pašvaldību speciālo pirmsskolas izglītības grupu pedagogu darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, speciālajām izglītības iestādēm, kas nodrošina internāta pakalpojumus, savukārt 55,3 milj. eiropašvaldību izglītības iestādēs bērnu no piecu gadu vecuma izglītošanā nodarbināto pedagogu darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām.

2023. gada prioritāro pasākumu sarakstā IZM kā būtiskāko izvirzījusi zinātni un augstāko izglītību. Šobrīd zinātnes finansējums netiek nodrošināts pietiekamā apmērā, kas liedz īstenot ilgtspējīgu zinātnes attīstību un tās ietekmi uz ekonomikas transformāciju. Zinātnes finansējumam ir tieša ietekme uz Latvijas tautsaimniecības konkurētspēju, jo, nodrošinot zinātnes kapacitāti, tiks sniegts ieguldījums tautsaimniecības transformācijā uz augstāku pievienoto vērtību un eksporta nozaru konkurētspējas paaugstināšanā. Zinātnei 2023. gada budžetā plānots papildus piešķirt 17,9 milj. eiro, kas paredzēti zinātnes bāzes finansējuma palielināšanai, fundamentālo un lietišķo pētījumu programmas projektu un valsts pētījumu programmas īstenošanai. 2023.gadā bāzes finansējumu plānots palielināt par 22%, atbalstīt 15 izcilākās pētnieku grupas fundamentālo un lietišķo pētījumu programmas ietvaros (katrs 300 tūkst. eiro apmērā, finansējot 18% no virs kvalitātes sliekšņa novērtēto projektu), kā arī uzsākt 7 jaunas valsts pētījumu programmas, kas nodrošinās pilnvērtīgāku pasūtījumu valsts prioritātēs.

Finansējuma palielinājums augstākajai izglītībai 10 milj. eiro apmērā dos nepieciešamo impulsu kvalitatīvu absolventu sagatavošanai un pasaules līmeņa tenūras profesūras pakāpeniskai veidošanai. Notiks finansēšanas modeļa fokusa maiņa augstākajā izglītībā – no studējošā skaita uz kvalitatīvu absolventu skaitu, plānots arī ieviest augstskolu efektivitātes kritērijus. Tāpat plānots uzsākt programmu, lai veicinātu kvalificētu pedagogu sagatavošanu un piesaisti darbam skolās.

Veidojot vienotu un iekļaujošu skolu, turpmāko trīs gadu laikā notiks pāreja uz mācībām latviešu valodā, plānots ieviest valsts pārbaudes darbus STEM jomas mācību priekšmetos un iegādāties digitālo mācību līdzekļus. Tāpat ministrija izvirzījusi mērķi palielināt atlīdzību asistenta pakalpojuma sniedzējiem un palielināt finansējumu brīvpusdienām 1.-4.klašu skolēniem. Šo mērķu īstenošanai, veidojot vienotu un iekļaujošu skolu, 2023. gadā ministrijai izdevies papildus piesaistīt 8,6 milj. eiro.

Savukārt 2023. gadam papildus piešķirtie 61,6 milj. eiro pedagogu algām turpinās nodrošināt atalgojuma pieaugumu un ļaus uzsākt slodžu sabalansēšanu. Jāpiebilst, ka 2023. gada valsts budžeta projektā ir iekļauts vēsturiski lielākais pedagogu darba samaksas pieaugums vērtējot to kontekstā ar iepriekšējā grafika izpildi (kas bija pēdējais solis, lai palielinātu pedagogu zemāko mēneša algas likmi līdz 900 eiro) - papildus piešķirtie 45,5 miljoni bija iekļauti jau pagaidu budžeta bāzē. Vēl papildus tika lemts par 17 milj. eiro piešķiršanu saistībā ar skolēnu skaita pieaugumu no 2022. gada 1. septembra, kā arī jaunā finansēšanas modeļa ieviešanu. Un papildus tam valdība otrdien atbalstījusi 61 milj. eiro piešķiršanu saistībā ar pedagogu  streika vienošanās izpildi. Līdz ar to kopējais resurss 2023. gadā saistībā ar pedagogu darba samaksas izmaiņām ir  124,3 miljoni eiro (no tiem IZM resorā - 101,7 milj.eiro).

Sporta nozares prioritārām programmām papildus piešķirti 5,6 milj. eiro. Finansējums paredzēts prioritāri atbalstāmo sporta federāciju mērķprogrammu finansēšanai, bērnu un jauniešu, tajā skaitā, bērnu ar invaliditāti, iesaistei sporta aktivitātēs, Latvijas Paraolimpiskai komitejai un citiem mērķiem.

Likumprojekts Par valsts budžetu 2023. gadam un budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025. gadam” pieejams MK tīmekļvietnē. Likumprojekts vēl jāpieņem Saeimai.