Jaunumi

Airbus20Copyright20DS20GmbH20SP200120201620R20image2019.gada 20.martā Rīgā notiks Kosmosa industrijas diena jeb Sadarbības partneru meklēšanas pasākums (business to business matchmaking event) kosmosa tehnoloģijās, kuru organizē Izglītības un zinātnes ministrija sadarbībā ar Eiropas Kosmosa aģentūru (EKA), Igaunijas Ekonomikas ministriju un Lietuvas Ekonomikas ministriju.

Visi Baltijas valstu uzņēmumi un zinātniskās institūcijas, kas darbojas kosmosa tehnoloģijās, dalībai Kosmosa industrijas dienā var pieteikties šeit. Lai sekmētu zinātnisko institūciju un industrijas sadarbību, dalībniekiem tiks organizētas arī individuālas tikšanās. Pasākuma programma pieejama šeit.

Kosmosa industrijas dienā piedalīsies 28 uzņēmumi un zinātniskie institūti no Latvijas un Lietuvas, 7 organizācijas no Igaunijas un trīs Eiropas kosmosa nozares lielākie uzņēmumi- Airbus Defence and Space (2,6 miljardu eiro apgrozījums, nodarbina 40 000 darbiniekus), Thales Alenia Space (10,8 miljardu eiro apgrozījums, nodarbina 8 000 darbiniekus), un OHB Systems (634 miljonu eiro apgrozījums, nodarbina 2 000 darbiniekus). Šie uzņēmumi specializējas, lai izstrādātu apjomīgas kosmosa sistēmas un nodrošinātu to darbību. Uzņēmumiem ir vismaz viens sadarbības līgums kosmosa sistēmas izveidei vērtībā virs 200 miljoniem eiro vai vairāk, kas iekļauj ar kosmosu saistītas infrastruktūras, nesējraķešu vai satelītu izstrādi. Dalībnieku profili pieejami šeit: Latvijas (.pdf), Lietuvas (.pdf) un Igaunijas (.pdf).

Kosmosa industrijas dienas mērķis ir veicināt sadarbību starp Eiropas kosmosa nozares Lielo sistēmu uzņēmumiem (Airbus Defence and Space, Thales-Alenia Space un OHB Systems) un Latvijas, Lietuvas un Igaunijas kosmosa industrijas dalībniekiem, kā arī veicināt Baltijas valstu kosmosa industrijas sadarbību.

Latvija, Lietuva un Igaunija aktīvi ir iesaistījušās EKA aktivitātēs. Igaunija kopš 2015.gada ir pilntiesīga EKA dalībvalsts, ikgadēji ieguldot aptuveni 2,6 miljoni eiro kosmosa aktivitātēs un kopš 2010. gada iesaistījusies vairāk kā 50 projektos. Latvija un Lietuva kopš 2015.gada ir EKA Eiropas Sadarbības valsts statusā un 2020.gadā izskatīs iespēju pievienoties EKA, kā asociēta vai pilntiesīga dalībvalsts. Pašreizējais Latvijas ieguldījums EKA ir 7,1 miljoni eiro. Līdz šim ir organizēti četri projektu konkursi, piektais un sestais projektu konkurss paredzēts šā gada martā un jūlijā.

Pētījumi liecina, ka kosmosa nozare loma un pielietojums vidēji palielinās par 7% gadā, un Eiropas kosmosa industrija nodarbina vairāk nekā 42,6 tūkstošus profesionāļu, 2017. gadā sasniedzot ikgadējo apgrozījumu ap 8,7 miljardiem eiro. Eiropa ražo aptuveni vienu trešdaļu no pasaules satelītiem, tai skaitā pasaules vadošās satelīttelekomunikāciju un palaišanas sistēmas.

Pasākums tiek īstenots projekta 1.1.1.5/17/I/002 “Integrētie nacionālā līmeņa pasākumi Latvijas pētniecības un attīstības interešu pārstāvības stiprināšanai Eiropas pētniecības telpā” ietvaros.

Foto: Airbus