Jaunumi

39813758 1787215001399367 9190482693425463296 o

Šodien, 2019.gada 20.martā, Kosmosa industrijas dienas ietvaros Rīgā pulcējušies vairāk nekā 100 dalībnieku no 10 Eiropas valstīm. Kosmosa industrijas dienu organizē Izglītības un zinātnes ministrija sadarbībā ar Eiropas Kosmosa aģentūru (EKA), Igaunijas Ekonomikas ministriju un Lietuvas Ekonomikas ministriju.

Eiropas Kosmosa industrijas dienas tiešraide.

“EKA kopā ar Latvijas valdību ir strādājusi, lai īstenotu Eiropas Sadarbības valstu plānu (PECS) un attīstītu kosmosa nozari Latvijā. Šis piecu gadu plāns tuvojas noslēgumam, un ir pienācis laiks skatīties uz nākamajiem soļiem, lai Latvijas kosmosa industriju vēl vairāk ievirzītu dinamiskajā un prasīgajā Eiropas kosmosa tirgū. Eiropas Kosmosa industrijas dienas galvenais mērķis ir sekmēt sadarbību starp Latvijas un citu valstu uzņēmumiem. Šis pasākums ir arī lieliska iespēja dot impulsu un pievērstos nākamajiem Latvijas un EKA sadarbības plāniem,” uzsver Eiropas Kosmosa aģentūras Jauno, asociēto un sadarbības valstu nodaļas vadītājs Stīvens Airejs (Stephen Airey).

Kosmosa industrijas dienā piedalās trīs Eiropas kosmosa nozares lielākie uzņēmumi - Airbus Defence and Space (2,6 miljardu eiro apgrozījums, nodarbina 40 000 darbinieku), Thales Alenia Space (10,8 miljardu eiro apgrozījums, nodarbina 8 000 darbinieku), un OHB Systems (634 miljonu eiro apgrozījums, nodarbina 2 000 darbinieku). Šie uzņēmumi specializējas, lai izstrādātu apjomīgas kosmosa sistēmas un nodrošinātu to darbību. Uzņēmumiem ir vismaz viens sadarbības līgums kosmosa sistēmas izveidei vērtībā virs 200 miljoniem eiro vai vairāk, kas iekļauj ar kosmosu saistītas infrastruktūras, nesējraķešu vai satelītu izstrādi.

Thales Alenia Space pārstāvis Kristells Bogarts (Christelle Bogaarts) pauž gandarījumu par dalību Eiropas Kosmosa dienā: “Mēs ar lielu prieku piedalāmies Eiropas Kosmosa industrijas dienā un atzinīgi vērtējam diskusijas ar Baltijas partneriem par turpmāko partnerattiecību veidošanu, lai tie iekļautos mūsu piegādes ķēdē, jo īpaši gaidāmajās EKA misijās”.

Airbus Defence and Space pilnībā atbalsta EKA rūpniecības politiku un labprāt piedalās Kosmosa dienas pasākumos dažādās valstīs. “Rīgas Kosmosa industrijas diena ir ļoti nozīmīga iespēja satikt visus lielākos trīs Baltijas valstu rūpniecības uzņēmumus, universitātes un zinātniskās institūcijas. Visa šajā dienā iegūtā informācija tiks detalizēti analizēta, lai attīstītu sadarbības un partnerības iespējas,” uzsver uzņēmuma pārstāvis Terijs Gardets (Thierry Gardet).

“Mēs vēlamies uzzināt vairāk par biznesa iespējām ar Baltijas valstīm un ar nepacietību gaidām diskusijas, lai noteiktu sadarbības un sinerģijas jomas,” norāda OHB Systems pārstāve Severīna Jaketa (Séverine Jacquet).

Latvija, Lietuva un Igaunija ir aktīvi iesaistījušās EKA aktivitātēs. Latvija kopš 2015.gada ir EKA Eiropas Sadarbības valsts statusā un 2020.gadā izskatīs iespēju pievienoties EKA kā asociēta vai pilntiesīga dalībvalsts. Pašreizējais Latvijas ieguldījums EKA ir 7,1 miljons eiro.

Pētījumi liecina, ka kosmosa nozares loma un pielietojums vidēji palielinās par 7% gadā, un Eiropas kosmosa industrija nodarbina vairāk nekā 42,6 tūkstošus profesionāļu, 2017. gadā sasniedzot ikgadējo apgrozījumu ap 8,7 miljardiem eiro. Eiropa ražo aptuveni vienu trešdaļu no pasaules satelītiem, tai skaitā pasaules vadošās satelīttelekomunikāciju un palaišanas sistēmas.

Pasākums tiek īstenots projekta 1.1.1.5/17/I/002 “Integrētie nacionālā līmeņa pasākumi Latvijas pētniecības un attīstības interešu pārstāvības stiprināšanai Eiropas pētniecības telpā” ietvaros.

Foto: Airbus