Jaunumi
Sākusies reģistrēšanās dalībai jaunā skolotāju izglītības programmā “Mācītspēks”

Sākusies reģistrēšanās dalībai jaunā skolotāju izglītības programmā “Mācītspēks”, aicinot atsaukties potenciālos pretendentus – mērķtiecīgus, motivētus profesionāļus, kas savu nākotni vēlas saistīt ar skolotāja darbu.

Valdība ir atbalstījusi informatīvo ziņojumu par jaunās skolotāju izglītības programmas “Mācītspēks” ieviešanu, paredzot 100 jaunu, īpaši apmācītu skolotāju ienākšanu Latvijas skolās jau no šī gada 1. septembra. Šī ir Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) iniciatīva, kas aicināja partnerus kopīgi risināt jautājumu par kvalitatīvu pedagogu trūkumu un efektīvu finansējuma piesaisti pedagoģiskā personāla nodrošinājumā. Apņemšanās īstenot pedagogu izglītības programmu ‘’restartu’’, ceļot pedagoga profesijas prestižu, pausta arī valdības deklarācijā.

Potenciālajiem topošajiem skolotājiem iespējams reģistrēt savu interesi par jauno programmu IZM tīmekļvietnē, vietnē www.iespejamamisija.lv un iesaistīto universitāšu tīmekļvietnēs. Savukārt skolas savas vakances var reģistrēt šeit.

Reģistrēties

Foto: LETA. No kreisās: nodibinājuma "Iespējamā misija" direktors Kārlis Kravis, izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska, LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes asociētā profesore, jaunās skolotāju izglītības programmas vadītāja Ieva Margeviča-Grinberga un Rīgas 64.vidusskolas direktors Ernests Sviklis

“Šis ir efektīvs un mūsdienīgs veids, kā darbam skolās piesaistīt spējīgus profesionāļus. Esmu pārliecināta, ka jaunā skolotāju izglītības programma “Mācītspēks” būs izrāviens skolotāju izglītībā Latvijā kopumā,” šodien preses konferencē sacīja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska.

Savukārt Latvijas Universitātes (LU) Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes asociētā profesore, jaunās studiju programmas vadītāja Ieva Margeviča-Grinberga uzsvēra, ka īsā cikla programmas skolotāju izglītībā ir arī Somijā un Vācijā, kurās piesaista konkrētas jomas profesionāļus un kas pastāv paralēli tradicionālajām akadēmiskajām pedagoģijas programmām.

Nodibinājuma “Iespējamā misija” direktors Kārlis Kravis paskaidroja, ka kopējais apmācību posms ir divi gadi, no kuriem pirmais ir kopā ar universitātēm un sniegs otrā līmeņa profesionālo augstākās izglītības studiju programmas pedagoga profesionālo kvalifikāciju, bet otrais gads būs gūto zināšanu un prasmju nostiprināšana, mācību turpināšana ar “Iespējamo misiju” un atbalsta saņemšana, lai veicinātu jaunā skolotāja spējas un vēlmi skolā strādāt ilgstoši.

Rīgas 64.vidusskolas direktors Ernests Sviklis apliecināja, ka jaunā programma šobrīd ir ārkārtīgi nepieciešama, jo papildinās jau sākto pāreju uz kompetenču pieeju vidējā izglītībā, kā arī risinās skolotāju trūkuma un atjaunotnes jautājumu Latvijā.

Jauno skolotāju izglītības programmu izstrādājusi IZM sadarbībā ar LU, Liepājas un Daugavpils universitātēm un nodibinājumu “Iespējamā misija”. Pretendenti ar jau iegūtu augstāko izglītību stingrā atlases kārtībā varēs pieteikties studiju programmai, kurā apgūs pedagoga darbam nepieciešamās.

Programmas īstenošanai plānotais finansējums triju gadu periodā ir 2,9 miljoni eiro, no kuriem lielākā daļa – 2,3 miljoni eiro - ir Eiropas Sociālā fonda, 522 tūkstoši – valsts budžeta, bet 110 tūkstoši – pašvaldību finansējums.

Ministrijā notikušās preses konferences ieraksts.

Būtiskākie fakti par jauno skolotāju izglītības programmu “Mācītspēks” (.pdf)