Jaunumi

Par attālinātajām mācībām no vecāku skatu punkta stāsta Maija un Gundars Āboliņi, iniciatīvu grupas “Vecāki par labāku izglītību” pārstāvji.

Pirms diviem gadiem, kad noritēja plašas diskusijas par izglītības reformu, viņi bija starp tiem aktīvajiem cilvēkiem, kuri iestājās par izglītības reformas nepieciešamību. Pašlaik, kad valstī mācības notiek attālināti, viņi abi turēja roku uz pulsa un darīja visu, lai nepilnu trīs nedēļu laikā būtu iespējams radīt unikālu mācību instrumentu – izglītojošu TV kanālu “Tava klase”.

Ekspresintervija

“Valsti būvējam mēs paši, ne tikai deputāti vai ministri”

Pirms runājam par attālinātajām mācībām un jauno TV raidījumu “Tava klase”, pastāstiet, kā radās iniciatīvu grupa “Vecāki par labāku izglītību”?

Gundars: "Vecāki par labāku izglītību" savā ziņā ir pilsoniskās aktivitātes pozitīvs paraugs. Tā radās tad, kad pirms diviem gadiem bija aktuāls jautājums par izglītības reformu, kuras mērķis bija panākt, ka izglītība tiek balstīta kompetenču pieejā. Bet bija dažādas indikācijas, pēc kurām varēja spriest, ka patiesībā tiek darīts viss, lai šī reforma nenotiktu. Tad sanācām kopā dažādu jomu sabiedriski aktīvi pilsoņi un panācām, ka reforma tika ieviesta. Mēs necenšamies sevi ierobežot kādos normatīvos rāmjos. Iniciatīvu grupā var darboties ikviens, kurš vēlas iesaistīties. Ar savu darbošanos parādām, ka arī kritiskos brīžos pat daži cilvēki var izdarīt lielas lietas. Ne tikai valsts vīri var mainīt valsti. Valsti būvējam mēs paši, ne tikai deputāti vai ministri. Arī bērnu vecāki ir liels spēks. Esot izglītības procesu pārmaiņu vidū, redzam, ka jomā strādā ļoti daudz augsta līmeņa profesionāļi.

Kā radās ideja par TV kanālu “Tava klase”?

Gundars: Redzot, cik ļoti palielinās skolotāju darba apjoms un kāds apjukums un satraukums valda dažādās vietās Latvijā, sapratām, ka nepieciešams vienots, izglītojošs un vienlaikus arī atraktīvs mācību instruments, kas būtu kā atbalsts gan skolotājiem, gan bērnu vecākiem, gan arī pašiem skolēniem. Ideju realizējām ļoti īsā laikā. Atceros, projekta starta komanda sanācām kopā ceturtdienas vakarā, bet jau svētdien tā bija izstrādāta un bija skaidrs, ko vajadzētu darīt, lai to ieviestu. Visu sākām, neko nezinot par finansējumu. Tagad ar “Tava klase” saturu strādā 72 pedagogi un mēs divi vecāki. Mūsu galvenā vēlme bija darīt valsts labā – palīdzēt, lai mūsu bērniem tiek nodrošināts vislabākais mācību saturs. Saņemot pirmos jautājumus par projektu, redzam, ka medijiem ir ļoti liela interese par to, cik daudz naudas tam ir iztērēts. Bet gribu uzvērt, ka mēs visi, kas iesaistījāmies projektā, to nedarām naudas dēļ. Pašā sākumā jau naudas nemaz nebija, bet mēs jau strādājām. Tomēr ir izmaksas, bez kurām projekts nav iespējams. Šis ir krīzes scenārijs, pie projekta strādā milzīga “rūpnīca”, kurā ietilpst gan skolotāji, gan cilvēku komanda televīzijā, tehniskais nodrošinājums. Ir viegli kritizēt. Bet darījām labāko un iespējami īsā laikā – tikai trīs nedēļās – lai visā Latvijā šis papildu mācību instruments būtu pieejams.

Jūs paši arī esat vecāki trīs bērniem. Pastāstiet, kā šajā laikā norit attālinātās mācības jūsu mājās?

Maija: Mūsu mājās aug divi skolēni – otrā un septītā klase, un viens pirmsskolnieks, kurš nākamgad plāno doties uz skolu. Vēlos ļoti uzteikt mūsu bērnu skolu un skolotājus. Paldies par lielo un ļoti labo darbu, kuru darāt! Liels prieks un pārsteigums bija par to, cik ātri mūsu skolā skolotāji pārslēdzās uz mācībām attālinātajā vidē. Ceturtdien valdība par to lēma, bet jau piektdien – dienu pirms skolēnu mācību brīvlaika – skolotāji jau testēja attālinātās mācību platformas, iesaistot šajā procesā arī bērnus. Mūsu 7. klases dēls jau ir tajā vecumā, kad viņam ļoti patīk dažādas tehnoloģijas, tādēļ attālinātās mācības viņam šķiet ļoti interesantas. Redzam, ka mūsu dēls šajā laikā kļuvis daudz patstāvīgāks. Viņš tiešām dienas pirmo pusi līdz plkst. 13.00 vai 14.00 cītīgi mācās, un viņa mācību rezultāti pat ir uzlabojušies. Skolotājas sniedz atgriezenisko saiti, individuāli konsultē, izmantojot digitālās tehnoloģijas. Saprotu, ka skolotāju darba slodze pašlaik ir ļoti palielinājusies. Daudzi pašlaik sāk darbu sešos no rīta, bet beidz ap pusnakti. Ceram, ka mācību raidījums daudziem būs ļoti noderīgs atbalsts. Arī sākumskolā mācības notiek attālināti, bet redzam, ka bērnam šajā vecumā ļoti pietrūkst klātienes sajūtas. Ik dienu paliek arvien grūtāk. Zinot, cik ļoti bērniem patīk saistoši raidījumi, ceram, ka “Tava klase” palīdzēs mazliet vairot arī šo klātienes sajūtu. Skolotāji, kas strādā pie raidījuma satura un iet raidījuma kadrā, strādā ar ļoti, ļoti lielu atbildību un arī drosmi. Mums visiem tas ir kas jauns. Bet darām visu, lai bērni saņemtu labāko.

Ko skolotāji, vecāki un paši bērni var gaidīt no raidījuma “Tava klase”?

Gundars: Izglītības ministre šodien preses konferencē ļoti labi pateica – šis raidījums ir kā viens no mācību instrumentiem. Tas nav paredzēts kā klasiska skola, kas aizstāj mācīšanos. Tas ir instruments. Kāds skolotājs to varbūt izmantos pilnībā, papildinot ar savām idejām, kā organizēt saviem skolēniem attālināto mācīšanos. Kāds – raidījumu izmantos daļēji, vēl kāds varbūt nemaz neizmantos. Bet “Tava klase” noteikti nav brīnuminstruments, kuru noskatoties, pašam nekas pēc tam nav jādara. Strādājot ar šo projektu, esam iesaistījuši skolotājus no visas Latvijas. Esam arī apzinājuši reālo situāciju ar attālināto mācīšanos visā Latvijā. Zinām, ka daudzām ģimenēm mācīties no mājām ir grūti, jo ir problēmas ar tehniku un pieslēgumiem. Šis raidījums ir kā papildu instruments.

Ko jūs pašlaik vēlētu skolotājiem un bērnu vecākiem, turpinot organizēt mācīšanos attālināti?

Maija: Skolotājiem – izturību. Aicinu izmantot “Tava klase” piedāvāto saturu. Ticam, ka tas daudziem skolotājiem samazinās laiku, ko veltīt, lai sagatavotu mācību saturu, tādējādi paliks vairāk laika, lai konsultētu skolēnus un vecākus, lai sniegtu individuālo atbalstu. Savukārt vecākiem aicinām nesatraukties par to, ka mācoties attālināti, bērni varētu kaut ko pazaudēt. Veidojot raidījumu saturu, nolēmām, ka fokusēsimies ne tikai uz jauna satura mācīšanu, bet uz esošo zināšanu nostiprināšanu. Ņēmām vērā galvenās lietas, kuras katrā klašu grupā ir jāzina, un ap tām veidojam raidījumu saturu.

Atgādinām, ka sākot no 6.aprīļa, divos virszemes TV kanālos – “ReTV’’ un ‘’Sportacentrs.com TV’’- tiks pārraidītas mācību stundas 1.- 6.klašu skolēniem, bet no 14.aprīļa – arī 9.un 12.klašu skolēniem.

Foto: no personīgā arhīva