IKT projekta koordinatore
Izglītības jomā būs izņēmumi ceļošanas ierobežojumiem un pašizolācijas prasībām, ja kaimiņvalstīs Covid-19 izplatība pieaugs

Lai sagatavotos Covid-19 izplatības pieauguma situācijai kaimiņvalstīs un pasargātu mūsu valsts iedzīvotājus, bet vienlaikus ļautu pierobežā saglabāt iedzīvotāju ikdienas gaitas un ekonomisko aktivitāti, šodien, 2020. gada 4. septembrī, valdība lēma noteikt ceļošanas ierobežojumu un pašizolācijas prasību izņēmumus. Tie attieksies uz ES dalībvalstu pilsoņiem un pastāvīgajiem iedzīvotājiem, kuri Latvijas robežu šķērsos darba pienākumu un izglītības ieguves nolūkā.

Ja Covid-19 izplatības situācija pasliktinās, nepieciešams īpašs regulējums Lietuvas un Igaunijas pierobežas iedzīvotājiem, kuri ikdienā dzīvo, strādā un iegūst izglītību dažādās valstīs. Atsakoties no 14 dienu pašizolācijas prasības pēc ieceļošanas Latvijā, iedzīvotājiem būs jāievēro īpaši piesardzības pasākumi: uzturoties sabiedriskās vietās, jālieto mutes un deguna aizsegi, nedrīkstēs pakļaut citas personas inficēšanās riskam (neorganizēt un neapmeklēt privātas vizītes, neapmeklēt publiskas vietas, izņemot darba vietu, kas ir iebraukšanas Latvijā mērķis, vai veikala apmeklējumu), veicot darba pienākumus vai sniedzot pakalpojumus, jāievēro valstī noteiktie piesardzības pasākumi, parādoties elpceļu infekcijas slimības pazīmēm, jānodrošina pašizolācija un jāsazinās ar ārstu.

Grozījumi Ministru kabineta 2020. gada 9. jūnija noteikumos Nr. 360 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" paredz, ka 14 dienu pašizolācijas prasību varēs neievērot ES dalībvalstu pilsoņi un pastāvīgajie iedzīvotāji, kuri ikdienā šķērso Latvijas sauszemes robežu saistībā ar darba pienākumu veikšanu, ar bērnu uzraudzības pakalpojuma saņemšanu vai formālās izglītības ieguvi klātienē, kā arī situācijās, ja pavada nepilngadīgu izglītojamo vai pilngadīgu izglītojamo ar speciālām vajadzībām.

Šodien valdībā apstprinātie noteikumu grozījumi ir pieejami Ministru kabineta tīmekļvietnē un stāsies spēkā pēc publikācijas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".