Projektu aktualitātes

Izglītības un zinātnes ministrija (turpmāk tekstā – IZM), kā finansējuma saņēmējs, turpina darbu pie projekta “Valsts pārbaudījumu organizēšanas procesa pilnveide” Nr. 2.2.1.1./19/I/001 (turpmāk – Projekts)  īstenošanas un ieviešanas.

Sadarbībā ar izstrādātāju A/S “RIX Technologies” no 2021. gada 6. septembra tiek īstenota Valsts pārbaudījumu informācijas sistēmas pilnveidojumu izstrāde un ieviešana, , 2022. gada 4. februārī izstrādātājs ir iesniedzis  pirmā posma nodevums ar valsts valodas prasmes  pārbaužu funkcionalitāti, uzsākti pirmā posma akcepttestēšanas darbi un tiek turpināti otrā posma izstrādes darbi, lai sagatavotu risinājumu diagnosticējošo pārbaudījumu īstenošanai sistēmā.

Projekta ietvaros veikta informācijas resursu digitalizācija, ko saskaņā ar 2021. gada 21. jūnijā noslēgto līgumu, īstenoja A/S "Unifiedpost".  Līguma izpildes laikā, tika veikta  vēsturisko  valsts valodas prasmes pārbaužu rezultātu datu digitalizācija un apvienošana vienā informācijas krātuvē. Rezultātu datubāzi paredzēts automatizētā veidā migrēt uz Valsts pārbaudījumu informācijas sistēmas datu krātuvi. Apvienošanas rezultātā par katru personu, kura jebkad ir kārtojusi Valsts valodas prasmes pārbaudi, saglabāts ieraksts datubāzē ar norādi uz katru pārbaudījuma kārtošanas reizi, pievienojot skenēto vai digitāli radīto dokumentu, lai nodrošinātu vienkāršotu procesu valsts valodas prasmes apliecību dublikātu izsniegšanai. Kopumā tika veikta pilnīga vai daļēja datu digitalizācija apmēram 383 000 personu ierakstiem, 150 000 personu ierakstiem veikta datu kvalitātes kontrole un salīdzināšana pret papīra protokolos pieejamo informāciju. Līguma izpildes laikā konstatēta nepieciešamība veikt papildus datu digitalizāciju par Valsts izglītības satura centra rīcībā esošo papīra dokumentāciju laika periodā no 2001.-2009.gadam, par ko izsludināts jauns iepirkums. Ar Iepirkuma dokumentāciju ir iespējams iepazīties Elektronisko iepirkumu sistēmā.

Kopš 2021. gada 20. jūlija SIA "Ernst&Young Baltic" sniedz atbalstu un nodrošina projekta dokumentācijas un programmatūras kvalitātes kontroli, tādējādi veicinot Projekta mērķu sasniegšanu.

 Paralēli plānotajām projekta aktivitātēm, lai pilnvērtīgi saturiski sagatavotos pārbaudījumu veikšanai digitālā formātā jau 2023.gadā, apkopotas vajadzības un izstrādāts indikatīvs ieviešanas plāns papildus identificētajiem darbiem saistībā ar uzdevumu bankas izveidi (datu ievadi jeb VPS datubāzes satura piepildīšanu) – lai īstenotu šo aktivitāti, sagatavoti grozījumi projekta detalizētajā aprakstā un lūgts projekta termiņa pagarinājums.

Veidojot atbilstošu normatīvo bāzi plānotajām informācijas sistēmas un valsts pārbaudījumu procesu izmaiņām, IZM sadarbībā ar Projekta partneriem Valsts izglītības satura centru ir sagatavojuši grozījumus 2019. gada 25. jūnija Ministru kabineta noteikumos nr. 275 “Valsts pārbaudījumu informācijas sistēmas noteikumi”, kas 2022. gada 15. februārī pieņemti Ministru kabinetā. Savukārt izstrādātais Ministru kabineta noteikumu projekts “Noteikumi par valsts valodas zināšanu apjomu un valsts valodas prasmes pārbaudes kārtību” 2022. gada 18.janvārī iesniegts izskatīšanai Ministru kabinetā. Paralēli norit darbs arī pie normatīvo aktu grozījumiem Centralizēto eksāmenu  un Profesionālās kvalifikācijas eksāmenu norises kārtībās.

logo