Projektu aktualitātes
Dators uz galda

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), kā finansējuma saņēmējs, turpina īstenot projektu “Valsts pārbaudījumu organizēšanas procesa pilnveide” Nr. 2.2.1.1./19/I/001 (Projekts).

2022. gada 23. novembrī ar Ministru kabineta rīkojumu Nr. 831 ir apstiprināti grozījumi Ministru kabineta 2018. gada 22. oktobra rīkojumā Nr. 535 "Par informācijas sabiedrības attīstības pamatnostādņu ieviešanu publiskās pārvaldes informācijas sistēmu jomā (mērķarhitektūras 43.0 versija)". Grozījumi veikti, pagarinot projekta “Valsts pārbaudījumu organizēšanas procesa pilnveide” īstenošanas laiku no 42 mēnešiem līdz 52 mēnešiem un iekļaujot papildu aktivitāti projekta īstenošanā Resursu uzskaites un monitoringa informācijas sistēmas izstrādei.

Projektā piesaistīts jauns sadarbības partneris - Rīgas valstspilsētas aģentūra "Rīgas digitālā aģentūra" (turpmāk - RDA) un pagarināts Projekta īstenošanas termiņš līdz 2023. gada 1. decembrim. Sadarbībā ar RDA tiks izstrādāta Resursu uzskaites un monitoringa informācijas sistēma (turpmāk - RUMIS) izglītības procesam nepieciešamo datoru un citu palīglīdzekļu reģistrēšanai un izsniegšanai, tādējādi veicinot sadarbības memorandā "Dators ikvienam bērnam" noteikto mērķu sasniegšanu. RUMIS tehniskais risinājums tiks izstrādāts tā, lai turpmāk nākotnē (nākamajās projektu kārtās) stratēģiski šo informācijas sistēmu varētu plānot kā atkalizmantojamu IKT risinājumu par jebkuru palīglīdzekļu uzskaiti un pārvaldību (ne tikai datoru uzskaitei un pārvaldībai), mazinot alternatīvu risinājumu izstrādes un uzturēšanas izdevumus valsts pārvaldē, kā arī nākotnē paredzot iespēju jau esošajiem risinājumiem migrēt uz projekta ietvaros izstrādājamo informācijas sistēmu.

RUMIS un izveidotais e-pakalpojums "Pieteikums skolēna datoram” prasīs mazāku izglītības iestāžu darbinieku resursu pakalpojuma sniegšanai un pārvaldības procesa izpildei (datu apkopošanai par pieteikumiem; datortehnikas pieņemšanai - nodošanai; datortehnikas lietošanas monitoringa nodrošināšanai). Izglītojamo vecākiem un likumiskajiem pārstāvjiem, kuriem RUMIS un izveidotajā e-pakalpojumā "Pieteikums skolēna datoram” tiks sniegta iespēja iesniegt pieteikumu elektroniski, samazināsies administratīvais slogs resursu pieteikšanas procesā, ņemot vērā, ka to būs iespēja izdarīt attālināti, papildus nedodoties uz izglītības iestādi.

Turpinās darbs pie Valsts pārbaudījumu informācijas sistēmas (turpmāk – VPIS)  pilnveidojumu izstrādes un VPIS ieviešanas.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2022. gada 5. jūlija noteikumiem Nr. 398 "Noteikumi par centralizēto eksāmenu saturu un norises kārtību", kas paredz pārbaudījumu vai to daļu kārtošanu elektroniski, iepirkuma Nr. IZM 2022/15/AK/ERAF “Valsts pārbaudījumu uzdevumu ievade Valsts pārbaudījumu informācijas sistēmā (uzdevumu bankas izveide)” rezultātā 2022. gada 16. novembrī noslēgts līgums ar Rīgas Tehnisko universitāti par uzdevumu ievadi VPIS. Līguma ietvaros veikta uzdevumu ievade, lai nodrošinātu izmēģinājuma pārbaudījumu saturu.

2022. gada 4. ceturksnī uzsākta VPIS risinājuma aprobācija, 2022. gada oktobrī noritējuši diagnosticējošie darbi profesionālās izglītības iestādēs, piedaloties 11 566 izglītojamajiem. 2022. gada novembrī noticis izmēģinājuma centralizētais eksāmens angļu valodā, veiksmīgi piedaloties 1459 izglītojamiem, kā arī norisinājās testa profesionālās kvalifikācijas eksāmens Izglītības un zinātnes ministrijas padotības iestādēs, piedaloties 572 izglītojamajiem, savukārt, 2022. gada decembrī tika organizēts izmēģinājuma centralizētais eksāmens latviešu valodā, piedaloties 4508 skolēniem.

Logo ERAF

Foto: Maya Maceka