Projektu aktualitātes

Rīt no plkst. 12.00 līdz 16.00 Latvijas Universitātes Lielajā aulā notiks konference, kurā vienlaicīgi ar citām OECD dalībvalstīm pirmoreiz tiks paziņoti Starptautiskās skolēnu novērtēšanas programmas PISA 2015 rezultāti, kā arī aplūkotas šīs programmas kopsakarības ar Starptautiskā mācību vides pētījuma TALIS rezultātiem.
Konferenci „Latvija OECD starptautiskos pētījumos PISA 2015 un TALIS 2013 – jaunākie rezultāti” būs iespējams skatīties arī tiešsaistē, izmantojot saiti: http://www.lu.lv/tiesraide/1/nc/.

OECD PISA ir ietekmīgākais starptautiski salīdzinošais pētījums, kurš novērtē 15-gadīgu skolēnu prasmes un zināšanas matemātikā, lasīšanā un dabaszinātnēs, un salīdzina tās starp valstīm.

Pētījumā, kurš norisinājās pērn, piedalījās 72 valstis, ieskaitot Latviju, kas pētījumā piedalās kopš 1998. gada. OECD PISA rezultāts ir starptautiski salīdzināms relatīvais skolēnu skaits ar augstiem un zemiem sasniegumiem matemātikā, dabaszinībās un lasīšanā, savukārt skolēnu sasniegumu padziļināta izpēte ļauj izpētīt mācību procesā klātesošo faktoru ietekmi. Savukārt Starptautiskais mācību vides pētījums OECD TALIS analizē mācīšanas stratēģiju sasaisti ar skolēnu mācību rezultātiem.

Pēc rezultātu paziņošanas, no plkst. 15.00 līdz 16.00, tiešraidē būs skatāma arī paneļdiskusija par starptautiskajiem izglītības pētījumiem kā instrumentu mācību vides pārmaiņu procesā. Diskusijā piedalīsies un uz konferences dalībnieku jautājumiem atbildēs Valsts izglītības satura centra vadītājs Guntars Catlaks, LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes Pedagoģijas zinātniskā institūta direktors Manuel Joaquin Fernandez Gonzalez, A. Upīša Skrīveru vidusskolas direktors Aldis Rakstiņš, izglītības projekta “Start IT” direktors Emīls Sjundjukovs un Rīgas Juglas vidusskolas direktores vietniece izglītības jomā, dabaszinību un bioloģijas skolotāja Ramona Urtāne. Diskusiju moderēs žurnālists Gundars Rēders.

Konferenci rīko LR Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) sadarbībā ar Latvijas Universitāti (LU) Eiropas Sociālā fonda projekta Nr. 8.3.6.1/16/I/001 „Dalība starptautiskos izglītības pētījumos” ietvaros. Pētījuma oficiālā mājvieta OECD mājaslapā: https://www.oecd.org/pisa/.
Informācija par citiem IZM realizētajiem starptautiskajiem izglītības kvalitātes pētījumiem atrodama šajā saitē: http://ej.uz/izglitibas_petijumi.

Informāciju sagatavoja:
Toms Treibergs
Izglītības un zinātnes ministrijas
Politikas iniciatīvu un attīstības departamenta
komunikācijas koordinators
toms.treibergs@izm.gov.lv
tālr.: 67047975