Jaunumi

Izglītības un zinātnes ministrija apkopojusi biežāk uzdotos jautājumus darbam ar jaunatni ārkārtējās situācijas laikā un Covid-19 pandēmijas apstākļos.

Aicinām arī turpmāk uzdot neskaidros jautājumus un dalīties pieredzē šeit.

1. Vai iespējama jauniešu centru darbība klātienē?
Jā. Lēmumu par jauniešu centra darbības atsākšanu, ievērojot piesardzības pasākumus, pieņem atbildīgā pašvaldība. Līdzās tam aicinām turpināt darbu ar jaunatni, izmantojot digitālās iespējas.

2. Kādas aktivitātes atļautas jauniešu centru un nevalstisko organizāciju telpās un ārtelpās?
Jauniešu centri un nevalstiskās organizācijas klātienē drīkst organizēt pasākumus, piemēram, pārgājienus, telpu vai ārtelpas labiekārtošanas, orientēšanās pasākumus. Tāpat atļautas individuālās konsultācijas, neformālas sarunas, uzklausot jaunieti un sniedzot viņam nepieciešamo atbalstu.

No 1. jūnija tiek atļauts interešu un jauniešu neformālās izglītības process. Detalizētākas norādēm aicinām sekot līdzi informācijai Izglītības un zinātnes ministrijas mājaslapā un Facebook.

Aktivitātes ieteicams īstenot, izmantojot iepriekšēju pierakstīšanos dalībai. Tāpat nepieciešams novērst jauniešu drūzmēšanos pie jauniešu centra vai nevalstiskās organizācijas telpām.

3. Kādi nosacījumi jāievēro, organizējot jauniešu centru un nevalstisko organizāciju aktivitātes?
Ievērojot 2 metru distanci citam no cita, jauniešu centra vai nevalstiskās organizācijas aktivitātes iekštelpās un ārtelpās drīkst apmeklēt līdz 25 personām vienlaikus. Iekštelpās vienkopus atļauts uzturēties ne ilgāk kā 3 stundas, savukārt ārtelpās - neierobežotu laiku. Nozīmīgi ir izvērtēt telpas lielumu, nodrošināt regulāru telpas vēdināšanu un dezinfekciju.

Jauniešu centram vai nevalstiskajai organizācijai redzamās vietās jāizvieto paziņojumi ar aicinājumu ievērot 2 metru distanci, kā arī jānodrošina pieeja roku mazgāšanai ar ziepēm vai 70% spirtu saturošam roku dezinfekcijas līdzeklim. Roku nosusināšanai jānodrošina vienreizējās lietošanas papīra dvieļus. Tāpat jauniešu centra vai nevalstiskās organizācijas iekštelpās jānodrošina regulāra telpu tīrīšana un virsmu dezinfekcija.

Katru dienu jāveic jauniešu centra vai nevalstiskās organizācijas darbinieku veselības skrīnings un, parādoties paaugstinātai temperatūrai, akūtas elpceļu infekcijas slimības pazīmēm (drudzis, klepus, elpas trūkums), pārtraukt darba pienākumu veikšanu un doties mājās, kā arī telefoniski sazināties ar ģimenes ārstu, lai vienotos par turpmāko ārstēšanas režīmu.

4. Kā rīkoties situācijā, ja jaunietis vai darbā ar jaunatni iesaistītais ir Covid-19 saslimšanas riska grupā?
Ja jaunietis vai darbā ar jaunatni iesaistītais ir Covid-19 saslimšanas riska grupā, dalība aktivitātēs nav ieteicama. Ja darbā ar jaunatni iesaistītā dalība aktivitātē ir neatliekama, nepieciešams nodrošināt individuālo aizsardzības līdzekļu (sejas maska u.c.) izmantošanu. Lai sasniegtu jauniešus, kuri ir saslimšanas riska grupā, aicinām izmantot digitālās iespējas.

5. Kā pārliecināties, ka jaunieši vai viņu ģimenes nav kontaktējušās ar Covid-19 inficētu personu?
Jauniešu centram vai nevalstiskajai organizācijai iespējams aicināt jaunieti vai viņa vecākus iesniegt apliecinājumu, ka jaunietim nav saslimšanas ar Covid-19 pazīmju (paaugstināta temperatūra, elpceļu saslimšanas pazīmes, tostarp klepus, iesnas, kakla sāpes) un nedz jaunietis, nedz viņa vecāki vai citi ģimenes locekļi nav kontaktējušies ar Covid-19 inficētu personu un viņiem nav noteikta pašizolācija, mājas karantīna vai stingra izolācija.

6. Kā rīkoties situācijā, ja personai, kura nesen apmeklējusi jauniešu centru vai nevalstisko organizāciju, konstatēts Covid-19?
Jauniešu centram vai nevalstiskajai organizācijai, rīkojot aktivitātes klātienē, ir jāievēro visi piesardzības nosacījumi, lai pēc iespējas mazinātu inficēšanās risku. Ja tiek atklāts, ka jauniešu centru vai nevalstisko organizāciju tomēr apmeklējusi persona ar Covid-19 saslimšanu, nekavējoties jāsazinās ar Slimību profilakses un kontroles centru pa tālruni 67387661.

7. Vai un kā aktivitāšu laikā nodrošināma ēdināšana?
Ja aktivitāšu laikā nepieciešama ēdināšana, dalībnieki aicināti līdzi ņemt savu pārtiku. Citādi var tikt nodrošināta individuāla ēdiena porciju vai dzērienu izsniegšana, pēc iespējas izmantojot vienreiz lietojamos vai bērnu un jauniešu līdzi paņemtos traukus (piemēram, pudele, sviestmaižu kastīte u.tml.).

8. Vai un kā atļauta pārvadāšana organizētā autobusā?
Bērnu un jauniešu pārvadāšana organizētā autobusā ir atļauta. Ja autobusā tiek transportēta tikai viena bērnu un jauniešu grupa (piemēram, no viena jauniešu centra, no vienas nometnes grupas), mutes un deguna aizsegu var nelietot. Ja tiek izmantots sabiedriskais transports vai organizētā transportā tiek pārvadātas vairākas grupas, mutes un deguna aizsegs ir jālieto.

9. Vai aktivitātēm drīkst izmantot āra inventāru, piemēram, āra trenažierus?
Āra inventāru, piemēram, āra trenažierus nav ieteicams izmantot. Ja to izmantošana nepieciešama pilnvērtīgai aktivitāšu īstenošanai, jānodrošina to regulāra dezinfekcija.

10. Kāds psihoemocionālais atbalsts pieejams jauniešiem un darbā ar jaunatni iesaistītajiem?
Ar bezmaksas psihoemociālā atbalsta iespējām iepazīsties šeit.

11. Vai iespējams nodrošināt klātienes konsultācijas un izpētes pie psihologa, lai noteiktu gatavību skolai un pēc kādas programmas mācīties?
Jā, ir iespējams, ievērojot noteiktos distancēšanās un dezinfekcijas pasākumus.

12. Kā nezaudēt saikni ar jauniešiem, īpaši ar jauniešiem NEET situācijā?
Radīt klātesamības sajūtu, īstenojot digitālo darbu, izmantojot individuālas konsultācijas pa tālruni vai klātienē, organizējot tematiskas sarunas vai pasākumus mazākām grupām.

13. Kā atsākt darbu ar bērniem un jauniešiem klātienē un palīdzēt atkal iejusties?
Radīt klātesamības sajūtu, īstenojot digitālo darbu, izmantojot individuālas konsultācijas pa tālruni vai klātienē, organizējot tematiskas sarunas vai pasākumus mazākām grupām.

14. Kādi ir iespējamie veidi darbam ar jaunatni ārkārtējās situācijas laikā?
Digitālais darbs ar jaunatni, klātienes aktivitātes individuāli, aktivitātes mazās grupās, pasākumi grupām līdz 25 personām. Ar vairākiem pieredzes stāstiem iepazīsties šeit.

15. Vai jaunieši drīkst iesaistīties jauniešu centra un ārtelpu labiekārtošanā?
Jā, drīkst, ievērojot noteiktos distancēšanās un dezinfekcijas pasākumus.